AutiSpektrum Egyesület
  • infopont

    8200 Veszprém, Stromfeld u. 9/F

  • Telefon

    06-70-670-17-16

  • E-mail

    auticsop@gmail.com

Csillagbusz újra elérhető

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Információ és rendelés:https://docs.google.com/forms/d/1ElYEncE_UTIkxKvZMPOVtKLvIKD29-D_VzL1O4l__jg/edit

 

 

Év gyerekkönyve díj 2016 Innováció kategóriában.

A Csillagbusz elsődleges célja az 5-10 éves, integráló intézménybe járó, autizmussal élő gyermekek társainak szemléletformálása, a megértésen alapuló elfogadás növelése.
A szerzők csodálatos munkájának köszönhetően a visszajelzések szerint azonban a könyv remekül használható a testvérek, szűkebb-tágabb környezet körében is, és maguk az érintett gyermekek is szívesen forgatják; akár a diagnózis közlésében is segítséget nyújthat.

Innovációs díj 2016 – laudáció
Dr. Stefanik Krisztina – Bartos Erika: Csillagbusz
AutiSpektrum Egyesület

A toleranciára, empátiára nevelés olyan törekvése a gyerekirodalomnak, amely szerencsés esetben észre sem vehető, csak megtörténik a mese varázslatával. Az érzékenyítés nehéz feladat: egyszerűen, érthetően és őszintén kell beszélni olyan problémákról, amelyek bonyolultak, nem ritkán felfoghatatlanok és sok fájdalommal járnak. Az utóbbi években egyre több kezdeményezés próbál segítséget adni a családoknak, hogy feldolgozzák a velük történteket, elfogadják, ha együtt kell élniük egy komoly betegséggel, illetve azoknak is segíteni, akik érteni szeretnék, miért más a szomszéd gyerek, miért kell több türelem az egyik osztálytárshoz, miért hiányzik valaki olyan sokat az oviból.

Az érzékenyítő könyvek egyre növekvő száma ellenére ritka az olyan gyerekkönyv, amely okosan, elegánsan és gyereknyelven képes mesélni a problémákról, valamint ehhez még minőségi kivitelezés is társul. Az AutiSpektrum Egyesület Csillagbusz című mesekönyve azonban pontosan ilyen. A szerző, dr. Stefanik Krisztina híres pszichológus, autizmus-szakértő, a Csillagbusz szövegén érződik, hogy szaktudás, tapasztalat van mögötte, mégis olyan természetességgel mesél, hogy úgy érezzük, a történet inkább szól egy kisfiúról, mint az autizmusról. És ez a valódi érzékenyítés kulcsa. Bartos Erika illusztrációi szervesen kapcsolódnak a témához, szöveghez: az egyszerű, letisztult képi világ filozófiájában és funkciójában is támogatja a Csillagbusz céljait. Az autizmussal élők számára a vizuális eszközökkel segített kommunikáció könnyebben feldolgozható, Bartos Erika ennek illusztrálását is a képekbe rejtette, mindemellett olyan járműveket rajzolt, amelyeket minden gyerek szívesen nézeget.

„A Csillagbusz méltán megérdemli a Hubby Innovációs díját: nehéz feladatot vállalt, amelyet nemcsak teljesített, de követendő mintaként is szolgálhat arra, hogyan érdemes belevágni az érzékenyítés szép és nehéz műfajába.”
Varga Betti

Köszönjük a könyv megjelentetéséhez nyújtott segítséget az EMMI Fogyatékosságügyi Főosztályának, és az alábbi szervezeteknek:
Arconic-Köfém Kft., Janssen-Cilag Kft., Friends of the Csertan Marton Foundation Inc., Nelson Flottalízing Kft., Globe Dental Fogászati Centrum.
Köszönjük a Graph-Art Kft.-nek, hogy eljuttatta a könyveket az iskolákba, óvodákba, és a Pannon Lapok Társaságának a könyv megjelenésekor nyújtott médiatámogatást.