AutiSpektrum Egyesület
 • infopont

  8200 Veszprém, Stromfeld u. 9/F

 • Telefon

  06-70-670-17-16

 • E-mail

  auticsop@gmail.com

Az autizmus diagnózisa: minőségi károsodás:

 • a szociális interakciók (pl. nem igényli a testi kontaktust)
 • a kommunikáció terén (pl. echolália, v a beszéd hiánya)
 • korlátolt tevékenység (pl. sztereotip mozgások, az állandósághoz való rögeszmés ragaszkodás)

Az autizmus megjelenési formája nagyon változatos, ahogy nincs két egyforma ember úgy az autizmussal élők is mindannyian egyedi és megismételhetetlen személyiségek. Mivel az autizmusnak nincs tipikus külső látható jele megértése más fogyatékos állapotokhoz képest jóval nehezebb, mind a szülők, mind a gyermeket körülvevő más emberek számára.  /http://mozaikegy.wix.com/mozaikegyesulet#!autizmus/c1gxx/

http://aosz.hu/az-autizmusrol/ :

Mi az autizmus?

Olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés: autizmus spektrumzavar. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van.

Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

Miben nyilvánul ez meg?

Gyakran előfordul, hogy egy autista ember olyannyira érzékeny a hangokra, hogy számára a nagyvárosi közlekedés elviselhetetlen. Előfordulhat az is, hogy bőre fokozottan reagál az érintésre, ezért neki egy ölelés, vagy akár egy szimpla kézfogás is kellemetlen lehet. Ugyanakkor vannak olyan autizmussal élők is, akik olyan ízeket is megéreznek, amiket mi nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, melyek fölött az átlagos szem elsiklik. Ha beszélgetnek valakivel, megeshet, hogy túl közel hajol a másikhoz, vagy éppen nem néz a másik ember szemébe. Egy autista emberre az is jellemző lehet, hogy leplezetlenül kimutatja érzelmeit, vagy hogy őszintén megmondja a véleményét másokról.

Mi következik ebből?

Az autista emberek láthatóan másképp viselkednek, mint mi. Valószínűleg Ön is találkozott már autistával buszon, iskolában, vagy valamilyen társaságban, aki valahogy „furcsán”, nem megszokott módon viselkedett.

Mi okozza az autizmust?

A rossz hír az, hogy még nincs pontos válasz. A jó hír az, hogy a világon sok kutató foglalkozik a témával. A szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza.

Gyógyítható-e az autizmus?

A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek.

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve az autizmus spektrum zavarairól.

Az Autism Europe állásfoglalása az autizmus spektrumzavarról.

Hányan vannak?

Sokan! Az autizmus gyakori fogyatékosság. Minden századik emberből egy autista. Ma Magyarországon minimum 100.000 autista ember él.