AutiSpektrum Egyesület
  • infopont

    8200 Veszprém, Stromfeld u. 9/F

  • Telefon

    06-70-670-17-16

  • E-mail

    auticsop@gmail.com

1 Szia Judit, Könyvről vélemény: egy példányt Dorka vitt a kislányom óvodájába, és egy óvonénink kéri ezt a példányt:) mindenki elolvasta, kézről kézre járt:) Üdvözlettel és köszönettel

2 Kedves Judit! Én már elolvastam a Dr. P. S.-nál, amíg a gyermekemre vártam, és szerintem fantasztikusan jó! Elképzelni sem tudnék jobban megírt könyvet ebben a témában. Köszönöm: A. A.

3 A könyv nagyon -nagyon tetszik! Az egyik példányt itthonra a másikat az óvódánknak vettem, megleptem vele az Óvónéniket, mivel nagyon nagy figyelmet szentelnek a gyerekeknek,és sokat köszönhetek nekik abban , hogy a kialakult helyzetet nem riadalommal éltük meg ! Úgy gondoltam segítségükre lehet! Ők is nagyon örültek neki 🙂
Az igazat megvallva, úgy látom ezzel a könyvvel végre ,talán még a nagymamának is sikerül megértenie , mi is a helyzet. Bár egyenlőre nincs diagnózis, és elviekben csak nagyon enyhén érintett a kisfiúnk, de nekem nagyon fontos , hogy teljesen értse a mama is mit miért teszek (teszünk ) úgy ahogy. Nagyon klassz útmutató 🙂 Szívből örüök , hogy rátaláltam 🙂
Mégegyszer is köszönöm , és további sikereket ,s jó munkát kívánok !
Üdvözlettel : P.-F. A.

4 Kedves Judit! Ma megérkezett a csomag. A gyerekek még alszanak, és én gyorsan elolvastam a kötetet.
Nagyon tetszik a történet. Kedves, egyszerű, mégis benne van minden lényeges információ, ami egy gyerek számára vezérfonal lehet, hogy megértse a hasonlóságokat és másságokat. Azt hiszem, nekünk is hasznos kiindulópont lesz, hogy beszélgessünk az autizmusról, ami áthatja az életünket.
Bartos Erika rajzait már régóta szeretjük, megkönnyíti a befogadást, én pedig kíváncsian várom a hatást, a felismeréseket. Köszönöm szépen, hogy a kezemben tarthatom! További sok sikert kívánok Önnek és az Egyesületnek! Üdvözlettel: M.

5 Kedves Judit, Elolvastam, torokszorítóan jó volt… Stefanik Krisztina tanít engem a Bárczin, eddig is tisztában voltam vele, mennyire hiteles, brilliánsan okos szakember, és most a könyvén keresztül megismerhettem az érzékeny, játékos énjét is.
Torokszorító pedig azért volt, mert Misi olyan, mintha az én G.-ról mintázták volna. Most elsős, és remélem, hogy neki is lesz egy Dorkája hamarosan 🙂 Üdvözlettel,

6 Kedves Judit!
Ma átvettem a könyveket, rögtön el is olvastam, nagyon tetszik, és ha egy gyerek kezébe kerül, sokmindent meg fog belőle érteni azt hiszem, nagyon jól le vannak benne írva a dolgok.
El fogom küldeni az iskolába és meg fogom kérdezni mi volt a gyerekek és a tanárok reakciója, jelzése és majd természetesen azt is tolmácsolni fogom.
Köszönöm mégegyszer. Üdv: H. Sz.

7 Drága, Kedves, Csodás Mindenki aki fáradozott ezen a remek könyvön! Köszönjünk! P. magára ismert és egyből tudta azt is miben tér el ő maga egy picit. Mesélt magától hasonlóságokat ( pl. a buszon beszélgetett a nénivel aki igen csak idős volt. Megkérdezte -Te hány éves vagy? Néni mosolyogva válaszolta – 93 P. erre ténymegállapítás egyszerűségével közölte -Akkor mindjárt meg fogsz halni.) Köszönöm nagyon Tökéletes az időzítés. A rajzok kifejezőek és olyan szívhez szoló lett az egész. Azt hiszem sokszor fogjuk olvasni. nem tudjuk elégszer megköszönni B. E.

8 Nagyon jo a könyv , gratulálok hozzà! Köszi (L. K.)

9 Kedves Judit! Megérkezett a könyv, még szerdán. Köszönöm!
Nagyon jó lett a könyv, köszönöm a rengeteg munkát, és minden mást is, amit beletettek! 🙂 További jó munkát: É.

10 Szia! Nagyon jó a Csillagbusz. Már tegnap akartam írni, de elmaradt. Tegnap olvastam otthon, anya megvette ezek szerint, nem voltak otthon..csend volt, szinte húzott, 20-25 perc alatt elolvastam és még így is mindent tudtam érezve olvasni. Máshogy nem lehet, annyira jó. Szerintem tök jó lett 🙂 a célját el fogja érni. Jól bemutatja és megtanítja miről szól az autizmus..minél több kisgyerek elolvassa, remélhetőleg annál könnyebb lesz a beilleszkedés könnyítése, az elfogadtatás, az integráció. (G. Zs.)

11 Kedves Judit, A tegnapi napon örömmel vettük át a könyveket. Áttanulmányoztuk, bár az igazi felavatás holnap lesz, amikor a gyerekeknek elkezdek belőle olvasni. 🙂 Mindenkinek szeretnék gratulálni, hogy ezt a mesekönyvet létrehozták, reméljük, hogy előbb utóbb a boltokban is kapható lesz (?). A történetet én személy szerint megkönnyeztem, Bartos Erika rajzai pedig mindig is elbűvöltek. Nagyon örülünk, hogy létrejött ez a mesekönyv! Üdvözlettel B. N.

12 Most olvastam el a saját két fiamnak. Imadta a nagy. Sokat jár be hozzám a suliba….egy csomó kérdése volt, hogy akkor a D. azert…? Azt hiszem sok minden átjött neki a meglévő tapasztalatok mellé (F.-B. Cs.)

13 Kedves Judit! Azóta (autizmusban érintett) fiaimmal el is olvastuk a könyvet és nekik is és nekem is (autizmussal foglalkozó szakemberként is) nagyon tetszett. Olvasmányos, sok hasznos információt tartalmaz és szakmailag helytálló (utóbbira persze Stefanik Krisztina neve előre garancia volt :)).  N. O.

14 Szombaton hazafelé kiolvastam a Csillagbuszt, hazaértem, megmutattam itthon, fiam a 23 évével kikapta a kezemből, kiolvasta és vigyorgó fejjel mesélte, hogy ő is szereti a buszokat, és ő is ezt csinálja, és így gondolja… szóval magára ismert Misiben J és utána még szombaton éjféltájban, a könyvnek köszönhetően beszélgettünk kicsit autizmusról… talán ez a pár sor többet ér az egyszerű telefonban mondott köszönetnél J H.-Sz. T.

15 Kedves Judit! Korabban már rendeltem Önöktől „Csillagbusz” mesekönyvet. A bölcsődében akkora sikert aratott a gyógypedagógusok között, hogy Ők is szeretnének még rendelni belőle ha van rá lehetőség. Összesen 6 példányra lenne jelentkező ha megoldható. Köszönettel,  G.-N. A.

16 Kedves Brokés Judit! Van még lehetőség rendelni a könyvből? Azt gondoltam, hogy a 13-14 éves diákjaimnak már túl „dedós”, de nagyon érdeklődőek. Ha lenne esetleg még 2 példány, szeretnék rendelni. Köszönettel: F. A.

17 Hatalmas sikere van az iskolába is a könyvnek (ide jár az aspergeres fiúnk) J Nagyon köszönik ők is,hogy összehozták. Tőlem egyre többen kérik kölcsön és barátnőm aki Dunaharasztiban egy iskolában tanít viszi be megmutatni a mi példányunkat ☺ Ha lesz újranyomás van két intézmény ahova szeretnénk venni könyvet B.E.

18 A könyv nagyszerű, gratulálok, ez már nagyon kellett. P.T.

19 Kedves Judit,a konyv csoda, itt Gyorben  tobb szulo szeretne vasarolni,-van-e meg lehetoseg? Szeretettel K.

20 Tisztelt Brokés Judit! Az Önök és a GRAPH-KER KFT. jóvoltából megkaptuk a mesekönyvüket, amelyet hálás szívvel szeretnénk megköszönni! Volt és jelenleg is van autista kis fiunk, aki  velünk tölti óvodai életének mindennapjait . Szeretném Önökkel megosztani az örömünket, hogy a mesekönyv nézegetése közben, egyre több szót mond ki magától, naponta lapozgatja. Színes, jól követhető rajzaival a gyermekek körében is nagyon kedvelt lett. 🙂 Még egyszer nagyon szépen köszönjük, további sikeres munkát kívánunk, az óvodánk és dolgozóink nevében! Üdvözlettel: Sz. T. S.  óvodapedagógus

 21 Kedves Judit! Megérkeztek a könyvek rendben, köszönöm, most olvastuk el. Kértél róla visszajelzést. Egyelőre még csak a kisfiammal olvastuk (pedagógusnak csak akkor akarom adni, ha mi már átbeszéltük) tetszett is neki, bár még nem tudja, mi volt a könyvvel az igazi célom. Ugyanis majd ez alapján gondoltam elmagyarázni neki, hogy Ő miért „más kicsit”. Nálunk ugyan a strukturálatlan idő eltöltése okozza a legnagyobb gondot, és ez a probléma nincs annyira kihangsúlyozva a könyvben, de majd megoldom, és szerintem ettől függetlenül mindenképpen segíteni fog. Az nagyon aranyos volt, ahogy felismert egyes kártyákat, és közölte, hogy az pont olyan, mint az Ő napirendje 🙂 🙂 Meg nálunk is elsőszámú kedvenc a busz (vagyis, inkább az ajtaja), de ennyiből nem jött rá a hasonlóságukra. 🙂 A kisfiamnak külön tetszett a könyvben a gondolatok és a mondatok eltérő/felhős ábrázolása is. (Tatu Patu könyvet is olvasunk :))))) Szerintem, mint ahogyan a könyv írója és rajzolója alapján várható is volt, nagyon jól sikerült, és egészen biztos vagyok benne, hogy hatalmas segítséget adtatok a szülők és a pedagógusok kezébe is. még egyszer, gratulálok és köszönök mindent, további eredményes munkát kívánok! szia R. J.

22 Tisztelt AutiSpektrum Egyesület! … Nagyon szeretnék legalább 1 példányt ebből a könyvből, de ha van rá lehetőség, többet is. Most végeztünk el egy Autizmussal foglalkozó szülői tréninget, (mint érintett szülők) és nagyon jókat mondtak erről a könyvről, de sajnos megnézni, vagy kikölcsönözni könyvtárból nem tudjuk. Segítségüket előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, B. T.

23 Tisztelt Brokés Judit! A ………….. Általános Iskola könyvtárosaként szeretném megköszönni  az Önök által adományozott Csillagbusz című kiadványt. A szép mesekönyvet a könyvtárban állományba vettük és örömmel ajánljuk diákoknak és pedagógusoknak egyaránt. Biztos vagyok benne, hogy az igényes és gyönyörű kiadványt haszonnal forgatják majd kicsik és nagyok. Munkájukhoz további sok sikert kívánunk! Tisztelettel és üdvözlettel:
S. M. könyvtáros, tankönyvfelelős ……………………. Általános Iskola Könyvtára

24 Kisfiam L. 7 éves. Új iskolába megy szeptembertől.  Autizmus spektrumzavara miatt újra kezdi az első osztályt a L. Általános Iskolában. A mostani Tanító nénijétől kaptuk kölcsön a könyvet. L.-t teljesen lenyűgözte,(és engem is) minden nap olvassa , nézegeti. Nagyon szeretném megvásárolni neki a könyvet. Kérem írja meg mi módon juthatnánk hozzá. Köszönettel, és üdvözlettel: K.A.

25 Kedves Csillagbusz szerzők! Örömmel láttam ezt a fantasztikus könyvet a fejlesztő pedagógusunknál. Kölcsön kaptuk egy hétre, de szeretnénk ha meg lenne nekünk is. Autista kisfiam azonnal kézbevette és lapozgatta. Szeretnénk megrendelni a könyvet. Köszönettel: K.K.

MOLY.HU (27-34):

27 Ez a „segítő” könyv elmagyaráz, megértet, betekintést enged. Misi példáján keresztül egyre többet tud meg a kis és nagyobb olvasó az autizmusról. Közelebb enged, a példák segítségével a megértésben segít. A kedves, színes rajzélményért köszönet Bartos Erikának! 🙂

28 A Tanárnő könyve zseniális. Másmilyen nem is lehetne, hisz egy igazi szakértő az író (a karon ő az autizmus spektrumzavar gyógypedagógiája szakirány vezetője).
Ami miatt mégsem 5 csillag, hogy a leírt helyzet sajnos a kisebbik halmazba tartozik a valóságban. A jóképességű autista gyerekek integrációja* létezik, ám a szakemberhiány és a „normál” pedagógusok félelme és zártsága és sok esetben hozzá nem értése** miatt egyáltalán nem úgy működik, ahogyan kéne*** (értem őket is: egy 30 fős osztályban nehéz még egy külön odafigyelést igénylő gyerekekkel is törődni, ettől függetlenül, ha már ott ül a gyerek, akkor megérdemelné a különleges bánásmódot is).
Amúgy meg sok sok Dorkát kívánok az integráló óvodákba, iskolákba!! ^^

29 Hiánypótló könyv. Témáját tekintve rendkívül fontos. Óvónőként különösen hálás vagyok érte, hogy létrejött. Szerencsére eddig kevés autista gyermekkel találkoztam, de ha most bekerülne a csoportomba egy, akkor ez a könyv hatalmas segítség lenne számunkra.
Egyszerűen, az óvodás korosztály számára is érthetően van megfogalmazva. Mindazonáltal meseként is megállja a helyét.
Engem az illusztráció sem zavar. A kislányom már egy ideje APG fan, már egészen megszoktam Bartos Erika rajzait.

30 Hasznos és szükséges könyv, segít a gyerekeknek megérteni, mi zajlik egy autista (illetve itt aspergeres) gyerekben, hogyan lehet vele barátkozni, segíteni, hogy jól érezze magát a közösségben. Bár én nem Bartos Erikát kértem volna fel illusztrátornak, de ha az ő ismertsége okán többekhez eljut ez a könyv, az végül is jó dolog.

31 Nagyon helyes kis könyv, érződik rajta a szeretet, az elfogadás, ami nagyon kell.

32 Egy nagyon-nagyon fontos, hiánypótló könyv a Csillagbusz. Ügyesen, egy kisgyerek számára is érthető módon, fokozatosan magyarázza el ennek az állapotnak a lényegét, és azt is, hogy milyen módokon lehet segíteni abban, hogy ezek a gyerekek is beilleszkedjenek. Bár Bartos Erika rajzai megosztóak, bevallom, én szeretem őket. Tetszik, ahogy a gyerekek is magukra találnak az egyszerű, letisztult, ismétlődő rajzok és színek között (azt hiszem ez valamiféle állandóságot, biztonságot nyújthat nekik, így ehhez a témához különösen jól illik). Ráadásul az illusztrátor olyannyira komolyan vette a munkáját, hogy a témában előadásokat látogatott, és alaposan utánajárt az autizmusnak. Nem vagyok szakértője a témának, de az iskolás tapasztalatok alapján úgy gondolom, hogy a könyvben ismertetett példa az esetek kisebbik hányadára igaz. Mindenesetre jó lenne, ha minél több emberhez eljuthatna a könyv (és az) üzenete, és minél több kisgyerek találkozna olyan pedagógusokkal, akik annyira a helyén tudják kezelni az állapotukat, ahogy ebben a történetben, még akkor is ha nem olyan jó képességű mint a könyvben Dani. Annál is inkább, mert mi szinte kizárólag olyan családokkal találkoztunk, ahol a gyermek autizmusa kapcsán a struccpolitika volt a bevett eljárás. Ez pedig nemcsak az érintett kisgyerek jövője szempontjából káros, de annak a csoportnak sem jó, akinek ő nem tud a részévé válni. A történet végén található felnőtteknek szóló egyszerű, de informatív ismertetőért nagyon hálás voltam. Remélem sokakat fog inspirálni, új utakat, módszereket keresni, és legfőképpen segíteni. Külön dícséret az Egyesület vezetőjének, Brokés Juditnak az erőfeszítésekért és az áldozatos munkáért.
Kicsi, de fontos színes: a könyvet idén bevállogatták a Torontói Nemzetközi Könyvtár kétévente megrendezett pályázatára. Itt olyan könyveket válogatnak, amik segítenek a valamilyen fogyatékkal élő gyerekeknek. Így elkészült a könyv angol fordítása is, és két másik társával ezzel és ezzel elutazott Kanadába. Drukkolok, hogy sikere legyen, annál is inkább mert időközben hiánycikk lett, az újranyomáshoz pedig nyilván jól jönne a nemzetközi siker hátszele.

33 Kedvesen, érthetően, de alaposan segít megérteni és elfogadni az autista osztálytársat. Nagyon tetszett, ahogy Dorka nem csak megpróbálja elképzelni, hanem kipróbálja, milyen lehet Misinek. A könyv nyitottságra, elfogadásra tanítja a gyerekeket, anélkül, hogy didaktikus lenne. Nem csak a szándék, hanem a kivitelezés is öt csillagos: a szöveg egyszerűen hibátlan, és bár nem vagyok egy Bartos Erika fan, itt rendben voltak a rajzok is.

34 Szeretem az olyan gyerekeknek szóló könyveket, melyeknek üzenete van, nem csak mesélnek, hanem tanítanak is közben.
Az autizmus spektrumzavar misztikus fogalomnak tűnhet nem csak egy gyerek számára, ezért szuper kezdeményezésnek tartom a könyvet. A kivitelezés is tetszik, mind a szöveg, mind a képek egyszerűen, érthetően magyarázzák el, miért is különlegesek ezek a gyerekek. Bár biztos vagyok benne, hogy általában nem ilyen egyszerűen megy az integráció, és sokszor még az érintett szülők sem tudják megfelelően kezelni a helyzetet, de az ilyen könyvek remélem sokat tudnak segíteni ezen. Bízom benne hogy sok helyre eljut!

35 Minden oviban és suliban ott a helye! Köszönet a készítőknek, nagyon jó lett!

36 Köszönettel tartozom ezért a könyvért! Remélem, hogy eléri majd a célját! Az aspergeres fiam és a testvére is nagyon szereti. A gyerekek nyelvén és számukra érthetően magyarázza el a hasonlóságokat és a különbségeket az NT és az Auti gyerekek között.

37 Remekül összefoglalja az autizmus „tüneteit” gyereknyelven. Igazán különleges könyv!

38 Kedves Judit, megjött a Csillagbusz, köszönjük! Egyszerűen zseniális, minden túlzás nélkül. Kiváló az ötlet, hibátlan a megvalósítás. Gratulálok hozzá! Üdv., Zs

39 A könyvet köszi mégegyszer. N.-val olvastuk, szerintem jó nagyon, és az auti gyerekeknek is egy eszköz, hogy saját magukat lássák „kívülről”. Zs.M.

40 Ez lett az új Bibliám 🙂 és úgy érzem egyfajta missziót teljesítek amikor elajándékozom ismerőseimnek a tudást, bár aki minket ismer, az a különleges embereket is 😉 Mégis, ezzel a mesekönyvvel szakszerűbben és kedvesebben, színesebben lehetek szolgája az elfogadtatásnak. Nagyszerű munkát végeztek. Köszönöm! Még ilyet J V.M.

41 Óvónőként gyakran olvasom a könyvet a gyerekeknek, szívesen hallgatják.
Mióta van egy autista kisgyermek is a csoportunkban, nagy segítség nekünk.
Keresztlányomról pár hete kaptuk meg a szakvéleményt, autista.
Nem kérdés, hogy a család könyvespolcán is helye van ennek a könyvnek. Köszönöm szépen,  H.V.P.

42 A fiam imádta. Ő, aki nem szokott szívesen olvasni, egy ültő helyében végig olvasta az egész könyvet. Különösen örült neki, hogy a már jól ismert és nagyra becsült Bartos Erika rajzok vannak a könyvben.  A könyv témája is nagyon érdekelte, mert a legnagyobb „sárkánnyal” az iskolai problémák leküzdésével foglalkozik. Látva azt a sok munkát, amit ennek az értékes kiadványnak a szerkesztésébe fektetett sok jó szándékú ember, én a boldogságtól meg sem tudtam szólalni. Nagyon köszönöm a munkátokat! Minden jót, Üdvözlettel: M

43 Szia Judit! Megígértem,hogy visszajelzek a könyvvel kapcsolatban:) Már a külseje is nagyon megkapó, igényes, gyönyörű illusztrációkkal. Zseniálisan fel van építve az egész, nemcsak a gyerekek,de mi „laikus” felnőttek is jobban megérthetjük ezt a miénktől sokszor nagyon eltérő, „furcsa” gondolkodásmódot, ami az autistákat jellemzi.A könyv végére,már egyáltalán nem éreztem Misit furának,mintha az a szakadék, ami köztünk van, ha nem is tűnt el,de csökkent volna. DOrka jellemfejlődése is nagyon aranyosan lett bemutatva. Summa summárum, gratulálok a könyvhöz,kiváló munka, remélem nagyon sok „egészséges” felnőtthöz és gyerekhez eljut és picit könnyebbé teszi a spektrum zavaros emberek integrációját a társadalomba 🙂 Szeretném még bemásolni az egyik anyuka véleményét még ide a végére: Elolvastam a könyvet!Nagyon tetszik jo a megfogalmazása és az illusztrációk Alig vatom h gyerkőceimmel elolvassuk átbeszljük ezt a témát is Így talán könnyebben megértik majd a szomszéd nagylányt (asperger)

44 Kedves Judit! A könyv megérkezett. Köszönöm szépen. Nagyon tetszik. A kislányomnak is, akinek egyből ez lett az esti meséje. A történetből magára ismert és azt kérdezte, hogy más gyerek is van ilyen, mint ő? Szóval gratulálok a könyvhöz. Szép estét. B. N.

45 Tisztelt Hölgyem/Uram! A napokban értesültem Bartos Erika Csillagbusz című könyvéről, melyet ha jól tudom, ezen a címen lehet magánszemélyeknek megrendelni. Mivel érintett szülő vagyok, az iskolánkban bele tudtam lapozni a könyvbe és meghatóan szépnek és nagyon hasznosnak találom! Több családtagomnak és barátomnak is megvásárolnám, ezért 5 példányt is meg szeretnék rendelni. Köszönettel kívánok békés ünnepeket E. J.

46 Kedves Judit! Megérkezett. Nincsenek szavak, potyognak a könnyeim. Köszönjük! Áldott Ünnepeket, sok erőt a sorstársaknak! Üdvözlettel: Sz. D. M.

47 Üdvözletem, Autista kisfiam kedvenc könyve a Csillagbusz,  már háromszor olvastuk, ahogy ki tudjuk kölcsönözni a könyvtárból. Nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy rendelhető a könyv, kisfiam nagyon boldog lesz!!!!! Most utaltam el a pénzt, remélhetőleg hétfőn már ott is lesz a számlán. Ő 8 éves, még most elsős, így felolvasom neki a könyvet, de már pár szót ő is el tud olvasni! Bartos Erika rajzai pedig kedvessé teszi a bájos történetet. M. sok helyen tud azonosulni a könyvben szereplő kisfiúval, s a könyv alkalmat ad arra, hogy az ő érzéseiről beszélgessünk, jobban ki tudja fejezni azokat. Pl. mikor Misi magában beszél, hogy megnyugodjon, akkor M. mondta, hogy ő meg dúdolni szokott, és attól megnyugszik. Ez eddig nem került szóba, csak a harmadik olvasásnál. Nagyon jó lenne, ha elkészülne a folytatás is, ahol a többi furcsaság is előkerülhetne. Köszönöm, várjuk a könyvet! R. I.

48 A kisfiam óvódája (integrált) kapott a könyvéből példányt, el is olvasták, a pedagógusok nagyon hasznosnak és a gyerekek számára is érthetőnek találják! Reménykedek benne, hogy nem ez lesz az utolsó ilyen jellegű könyv ötlete! 🙂
További eredményes munkát kívánok önöknek! Üdvözlettel: B. M.

49 Kedves Judit! Elnézést, hogy csak most írok, megkaptuk a könyvet, köszönjük a gyors postázást, a jutányos árat! Visszajelzés: Úgy kezdődött a történetünk a könyvvel, hogy G.-vel (az autista gyermekemmel) a közeli könyvtárban voltunk, amikor egyszer csak odajött hozzám a Csillagbusszal a kezében, és közölte, hogy azt mindenképp vegyük ki. Hozzá kell tennem, nagyon szereti Bartos Erika könyveit (még mindig, pedig már tízéves), úgyhogy lehet, hogy az „annapetis” külalak fogta meg, mégis úgy éreztem, nem véletlen, hogy hozzánk került a könyv. G.-nek nagyon jó volt felfedeznie, hogy a mese hőse egy olyan kisfiú, akinek hozzá hasonló nehézségei vannak. Nyolcéves öccse szintén nagy érdeklődéssel olvasta, nézegette a könyvet, voltak olyan jelenetek, amit együtt el is játszottak. Úgy gondolom, ez a mese neki is sokat segített annak megértésében, elfogadásában, hogy testvére miért más, mint a többi gyerek, neki miért járnak bizonyos „kedvezmények”, miért kap sokszor több figyelmet és időt tőlünk. Nekünk, szülőknek is nagyon jó volt olvasni, engem valahogy hatalmas nyugalom öntött el, amikor a végére értem, az a bizonyos „nem vagyunk egyedül” és „mindenre van megoldás” érzése. G. osztálytanítója is elolvasta, és a könyv nyomán együtt leültünk ötletelni, hogyan lehetne még akadálymentesebbé tenni G.-nek az iskolai környezetét, így segíteni könnyen elkalandozó, nagyon szórt koncentrációját. Szóval nagyon köszönjük ezt a könyvet, szerintem kötelező olvasmánnyá kellene tenni minden olyan ember számára, akinek a környezetében autista gyerek van. Üdvözlettel: D. P. I.

50 Köszönöm szépen, megjöttek a könyvek és kötelezővé tenném az iskolába. Imádom egyvan végig sírtam, mert ez fantasztikus ahogy az egész felépítés és minden van . Köszönjük, h ez elkészült, szerintem iszonyatosan nagy segítség! !! M.Sz.R.

51 Kedves Judit! Köszönjük a könyvet, amint megérkezett első dolgunk volt átlapozni, de a mesét csak este volt alkalmam elolvasni, mert kisfiam (4,5 éves) le sem tette addig. Egész nap lapozgatta, kérdezgetett, és tanulmányozta a képeket. A történet nagyon megfogott mindkettőnket, azonnal szívébe zárta Misit és Dorkát. Misiben sokszor ráismertem a kisfiamra, olykor meg is könnyeztem a hasonlóságot. A mese is nagyon szerethető, Bartos Erika rajzait eddig is szerettük, együtt a kettő igazán kellemes olvasmány. Azóta számtalanszor elolvastuk, de nem unja meg. Titkon abban reménykedek, hogy amikor majd eljön az iskolakezdés ideje, az én okos, kedves, mosolygós, szeretetreméltó kisfiam is hasonló megértésre és szeretetre talál majd az osztályában, ahol elfogadják és tolerálják az ő egyéniségét és viselkedését is. Bízom benne, hogy a Csillagbusz addig még rengeteg óvodába és iskolába eljut, a gyerekek (és persze a pedagógusok) megismerhetik  az Autizmus jó és kevésbé jó oldalát, hogy elfogadóbbá váljanak ezekkel a kis különleges emberkékkel szemben. Ennek a mesének minden gyerkőc könyvespolcán ott lenne a helye! Köszönjük, hogy lehetőségünk volt megismerni és további sok sikert kívánok a munkájukhoz! Üdvözlettel: J. O.

52 Olvassuk a Csillagbuszt, már kívülről tudják a csajok, minden este ez a mesekönyv kell. A. megszólal (ő a mi autink): Misi az én barátom, menni szeretnék a csillagbusszal  imádjuk a könyvet ! Köszi

53 Kedves Judit! Megérkezett a könyv, nagyon köszönjük! Nagyon tetszik! Amint kézbe kaptam, rögtön el is olvastam és férfiasan be kell valljam, néha könny szökött a szemembe tőle, mert sok minden ismerős volt, de leginkább, mert valamiféle vigaszt is nyújt, hogy nincs minden veszve… Nagyon jó volt olvasni, hogy a gyerekek képesek ilyen megértésre! Remélem, az én kisfiamnak is jutnak majd ilyen barátok! 🙂 Nagyon jól magyaráz a történet, kíváncsi leszek, milyen hatással lesz a kis unokatestvérekre (így is játszanak együtt a gyerekek, de azért látszik hogy nem értik a különbségeket). Nagyon köszönjük az Ön munkáját is, sok erőt és kitartást kívánunk hozzá! 🙂 Üdvözlettel: Cs. Z.

54 Kedves Judit!  Sikerült elolvasnom a könyvet.Nagyon tetszett,főleg,hogy egy az egyben  önmagunkra ismertem benne.Nagyon nehéz helyzetben van egy szülő,amikor iskolát keres a gyerekének.Sokat tipródtam én is,hogy integráló,vagy szegregált intézményt válasszak a számára,végül is az előbbi mellett döntöttünk :). De a teljes integráció tényleges megvalósulása hagy némi kívánni valót maga után. A kislányom hasonló „problémákkal” küzd az iskolában,mint  a könyvben szereplő Misi :).Nehéz a gyerekekkel elfogadtatni a másságot,azt,hogy ő másként éli meg a társas kapcsolatokat,mint egy átlaggyerek,csúfolódás,piszkálódás van a mi közösségünkben is,de már egész jól kezeljük a helyzetet. Nálunk is előfrodult,hogy az őrületbe kergette a többieket,főleg a felsősöket a kis témáival 🙂 nem érzékelte,hogy hidegen hagyja a hallgatóságot,az ő kis mondókája. Szerencsére a tanító nénink és az iskolában tanító pedagógusok  partnerek mindenben,segítőkészek nagyon,de a gyerekeknek még  így is sokszor furcsának tűnik az autista társuk viselkedése,a rigolyái,a dilijei,de talán ha ezt a könyvet beviszem és felolvastatom a tanító nénivel,és a többi osztályban tanító  pedagógussal,akkor megértik,hogy miért ilyen amilyen,miért hiányzik belőlük, az autista gyerekekből   a rugalmasság,miért olyan furcsák sokszor,miért reagálnak másképpen egy-egy szituációra,mint akik átlagosak. Ami igazán tetszett,hogy a könyv szemlélteti,hogy  a hasonló gyerekeknek szükségük olykor olykor a teljes egyedüllétre,nyugalomra közösségen belül is,és ilyenkor nem szabad piszkálni őket. Összességében nagyon hasznosnak találom ezt a kiadványt. Kívánok sok sikert a további munkájukhoz ! Tisztelettel, Gilanné Babusa Éva „sorstárs”

55 Kedves Judit! A könyv nagyon jó, érdekes, érthető, mind a sérült gyermek, – a többi gyermek és pedagógusok számára is. Más szempontból közelíti meg a „problémát” a kisgyermek szempontjából és ez érthetőbbé teszi az ő helyzetét, persze ha valaki szán rá annyi időt, hogy elolvassa a könyvet! Saját véleményem, hogy azokban az intézményekben ahol autista gyermekek tanulnak, ajánlott olvasmánnyá minősíteném, a gyerek közösség, szülők és pedagógusok számára egyaránt! Köszönettel: L. K.

56 Kedves Judit, Köszönöm szépen, igen minden a legnagyobb rendben volt, éppen pár perce fejeztem be a könyv olvasását, és szerettem volna visszajelzést adni róla 🙂 Gratulálok, igazi hiánypótló mesekönyv, nagyon megnyerte a tetszésemet, könnyen érthető, egyszerű és mégis alaposan mutatja be a témát, nehézségeivel és kezelési lethetőségeivel egyaránt. Nagyon nagy hasznát fogom tudni venni a tanácsadói munkámban, hogy jobban tájékoztathassam a szülőket és a gyerekeket, ahol pervaziv zavarral élő tanuló van az osztályban. További sok sikert kivánok munkjukhoz, üdvözlettel: K.

57 Tisztelt Egyesület! Gratulálok Önöknek a Csillagbusznak ítélt díjhoz! Köszönet az összes alkotónak és közreműködőnek e könyv létrejöttéért! Hiánypótló és a témát nagyon érzékenyen és „befogadható” módon feldolgozó könyv. Mi is nagy hasznát vesszük személyes érintettségünk okán is, hisz gyermekünk integrált óvodába jár. Jelenleg a könyvtári példányt kölcsönözzük. Amennyiben lesz újra lehetőség a könyv megvásárlásához, kérem Önöket, értesítsenek! Munkájukhoz további sikereket kívánok! Tisztelettel: B. M.