AutiSpektrum Egyesület
  • infopont

    8200 Veszprém, Stromfeld u. 9/F

  • Telefon

    06-70-670-17-16

  • E-mail

    auticsop@gmail.com

 Röviden az autizmusról

Mi az autizmus?
Az autizmus olyan állapot, vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet. Pervazív fejlődési zavar, mely az érintettek teljes életére kihatással van.
Az eltérő működés három nagy területen mutatható ki: kommunikáció, szociális kapcsolatok, rugalmatlan viselkedés-szervezés. Ezek az egyén állapotától függően nehezítik meg saját és környezete életét.
Az autizmus spektrumzavar, ahol a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van.
Kiemelkedően fontos, hogy tisztában legyünk a szindróma sokszínűségével, mely leginkább a nyelvi fejlődés, a mentális képességek, az autizmus súlyossága, a társuló zavarok és az autizmussal élő embereket érő környezeti hatások különbözőségének tudható be.
Igen fontos az enyhébb esetek diagnózisa is, mivel az érintettek, akik nem küzdenek értelmi sérüléssel, a súlyosan, halmozottan fogyatékos személyekhez hasonló segítségre szorulnak.
Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk.
Gyógyítható-e az autizmus?
Az autizmus a mai állásfoglalás szerint gyógyíthatatlan. Nem betegség, amire van gyógyszer, hanem állapot, mely élete végéig elkíséri az érintettet.
Nagyon fontos a minél korábbi felismerés – sokféle fejlesztési mód létezik, mellyel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik fejleszthetőek.
Mi okozza?
Sajnos erre még nincs pontos válasz. A szakemberek szerint genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza az autizmust.
Autizmus vagy Asperger-szindróma?
Az Asperger-szindrómások is autisták. Az ép értelmi képességű gyermekkori autisták és az Asperger-szindrómások között a különbség az, hogy míg a gyermekkori autistáknál késleltetett a beszéd- és mozgásfejlődés, az Aspergereseknél ez normál tempóban zajlott.
Hányan vannak?
A statisztika szerint minden századik ember érintett.